Čo sa stane s módou, keď ju začne diktovať ulica ?

Posted by admin 22.02.2021 0 Comment(s) Blog,

V súčasnosti platí, že trendy už neudávajú uznávaní módni kritici, ale ulica. Inak tomu nie je ani pri streetwear fashion, ktorá priamo pochádza z prostredia undergroundu. Síce móda streetwearu nie je novodobým fenoménom a na trhu sa vyskytuje už takmer 40 rokov, v poslednom období dochádza k znovuzrodeniu záujmu o ňu vo svete, ale i u nás. Čoraz viac ľudí dáva prednosť komfortu pred strojenosťou, minimalizmu pred prezdobenosťou. Veď kto by si rád nenatiahol na seba len pohodlnú mikinu, voľné tričko a tenisky? 

 

Veľkou inšpiráciou pri diktovaní módnych steetwear trendov sú predovšetkým celebrity, ktoré nedajú dopustiť na mestskú kultúru. Pri výbere svojho oblečenia dávajú prednosť kúskom, v ktorých sa cítia uvoľnene a nemusia si robiť ťažkú hlavu s eleganciou. Radšej siahnu po športových modeloch. Športové oblečenie a streetwear sú veľmi úzko prepojené, pretože dizajnéri aj spotrebitelia unikajú tradičnej kategorizácii v móde. Je to už niekoľko desaťročí, čo sme svedkami toho, ako sa obroda značiek športového oblečenia začala objavovať aj mimo ihrísk a šatní. Hranice medzi týmito dvoma svetmi miznú a športové odevy sa stali oblekmi bežných dní.

 

panska streetwear mikina - pánska mikina s kapucňou

 

Streetwear ako ležérne oblečenie si ide svojou vlastnou cestou sa snaží vymaniť zo stereotypov a zaužívaných liniek. Tento neformálny štýl obliekania si našiel svoju prvotnú inšpiráciu v subkultúre skaterov z Kalifornie, hipsterov a nadšencov graffiti z New Yorku či surferov z Los Angeles. Prvé značky, ako napríklad Stüssy či Supreme, ktoré boli priekopníkmi v street móde, sú dodnes veľmi populárne, ba až nadčasové. Myšlienka protikladu vznikla v 80. rokoch a odvtedy sa stala jedným z najvýraznejších a najikonickejších žánrov oblečenia súčasnosti.

 

Na prvom mieste je pohodlie

 

Definovať konkrétny módny štýl je mnohokrát veľmi ťažké. Obzvlášť, ak ide o neustále sa meniace trendy súčasnosti. Streetwear sa vyznačuje svojou nekonvenčnosťou a aj keď v sebe spája viaceré štýly, na prvé miesto vždy patrí komfort. Návrhári z celého sveta sa snažia pri svojich modeloch zohľadniť práve tento fakt, a tak hľadajú aj dlhé mesiace ten správny strih či materiál.

 

panska streetwear moda -  pánska bunda prechodná

 

Alfou omegou pri mestskom štýle obliekania je pohodlie, pánsky štýl a v neposlednom rade moderné umenie. V šatníku mužov či žien nesmú chýbať také kúsky ako sú športové mikiny, nohavice, rôzne typy headwearov, basic tričká, farebné ponožkyľadvinky, ktoré sú ľahko kombinovateľné s ostatnými kúskami a vhodné na dennodenné nosenie. Pri streetwear móde platí pravidlo, ak sa v tom nemôžete voľne hýbať či športovať, tak to nepatrí do skupiny streetwear. Aj keď sú variácie mestského štýlu populárne medzi ľuďmi všetkých pohlaví, úzko súvisia s pánskym oblečením a tradične mužskými predmetmi, ako sú bombery, vojenské bundy, bejzbalové čiapky a flanelové košele, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou skrine každého módneho nadšenca.

 

dámska street wear moda -  dámske tričko čierne

 

Buď iný, buď jedinečný

 

Cieľom pri nosení streatwearu nie je len pohodlie , no taktiež sa diverzifikovať a ukázať svetu svoju jedinečnú stránku. Tú sa ľudia snažili ukázať vždy. Či už vzorovanými ponožkami, šálmi, šiltovkami, tričkami s nápismi alebo inými malými farebnými doplnkami, ktorými by vykročili z davu. To je aj hlavná myšlienka mestskej módy. Jej hlavným mottom je zbúrať dlhoročné stereotypy a odmietnuť sa podriadiť priemernosti. Súčasné umenie ponúka veľmi veľa možností ako spôsob sebavyjadrenia jedinca, ako byť odlišný a vyjadriť sa iba oblečením. Niektoré z najúspešnejších svetových značiek mnohokrát úzko spolupracujú so súčasnými umelcami alebo si prepožičiavajú návrhy od klasikov, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Ich spojením sú neopakovateľné autentické kúsky. Z oblečenia pôvodne určeného pre fanúšikov skateboardu či surfovania je dnes veľmi žiadaná popkultúra, s ktorou treba určite počítať v módnom priemysle. Odkaz streetwearu je nezmazateľný, a toto malé módne hnutie dokázalo navždy zmeniť spôsob, akým sa obliekame.

 

pánska a damska sportova moda- dámaske a pánske nohavice

 

 

© www.sportshouse.sk - Sports House Slovakia s.r.o.