Najlepšie rady ako kombinovať farby svojho oblečenia

Posted by admin 17.11.2021 0 Comment(s) Blog,

Dokonalé farebné zladenie a správna kombinácia jednotlivých častí outfitu je doslova umením. Nezáleží na tom, či ide o streetwear oblečenie, športové alebo elegantné kúsky. Správne vyváženie jednotlivých farieb dokáže pozdvihnúť náš outfit ešte o úroveň vyššie. Farebná symbióza kontrastov jednotlivých farieb vždy dokáže zaujať. Ako je to možné, že niektorí „to majú v oku“, a iní sa vo všetkých farbách strácajú a nevedia si rady. Inšpirácie nových nápadov môžeme nájsť na uliciach miest, vo výkladoch obchodov, ale aj v prírode naprieč celým rokom. Pre tých, ktorým chýba intuícia pri kombinovaní oblečenia je výbornou voľbou farebný diagram.

 

pestrofarebné oblečenie v obchode

 

Zoznámte sa s farebným diagramom

 

Farebný diagram veľmi pekne a prehľadne znázorňuje vzťahy medzi rôznymi farbami. Prvý farebný diagram vytvoril Isaac Newton so siedmimi farbami, a to červenou, oranžovou, žltou, zelenou, modrou, indigovou a fialovou. O zredukovaný farebný diagram sa zaslúžil Johann Wolfgang von Goethe, eliminujúci indigo. 

Súčasný farebný diagram skladajúci sa z 12 základných farieb, využívajú nie len grafici, dizajnéri, ale aj umelci i módni návrhári na vytváranie farebných schém, aby dosiahli požadovaný umelecký efekt. Tento jednoduchý farebný kruh je nástrojom k pochopeniu, ako jednotlivé farby medzi sebou fungujú, a ktoré farby spolu ladia. Každá základná farba má taktiež rôznu úroveň tmavosti či svetlosti súvisiacu s pridaním bielej alebo čiernej farby. 

 

základný farebný kruhový diagram z 12 farieb


 

Teória farieb, ktorú musíte ovládať

 

Teória farieb obsahuje niekoľko základných pravidiel ako možno skombinovať a manipulovať s farebným spektrom:

 

·      Jednofarebnosť (monochromatická paleta): Monochromatický výber jednej konkrétnej farby nám zabezpečí najjednoduchšiu cestu a tzv. stávku na istotu. S voľbou jednej farby v jej viacerých variáciách (sýtosť či teplota) nikdy nič nepokazíme, ale na druhú stranu ani neprekročíme svoju komfortnú zónu.

 

jednofarebný kontrast na farebnom diagrame

 

·      Farebná harmónia (analogická kombinácia): Farebná harmónia opisuje farebné páry, ktoré sú vizuálne príjemné a poskytujú pocit vizuálneho uspokojenia. Farebné schémy založené na komplementárnych a analogických farbách sú vo všeobecnosti vnímané ako harmonické. Ale keďže ľudia reagujú na farby odlišne v závislosti od osobných preferencií, aktuálnej nálady a životných skúseností, dovolíme si tvrdiť, že neexistujú univerzálne „správne“ farby na dosiahnutie harmónie.

 

farebná harmónia v kombinácii viacerých farieb


·      Teplota farieb: Teplota farieb sa zaoberá rozdelením farieb na 2 opačné spektrá, a to na teplé farby (spojené so západom slnka a denným svetlom) a studené farby (spojené najmä s nocou). Experimentovanie s kombináciou týchto dvoch protipólov vám môže pomôcť zmiešať farby, aby ste dosiahli konkrétny, miestami až dych berúci efekt.

 

teplé a studené farby na kruhovom diagrame

 

·      Kontrastné farby (kontrastná kombinácia): Doplnkové farby sú na farebnom koliesku oproti sebe a môžu vytvoriť krásny až neočakávaný stret. Keď si vyberiete odvážne farby, obe farby spoločne vyniknú.

 

kontrastná kombinácia farieb

 

·      Farebný kontext: Zdá sa, že farby sa pri pohľade v rôznych kontextoch správajú odlišne. Napríklad hrdzavá oranžová sa môže zdať nudná a tlmená, keď ju umiestnite vedľa živej žltej, ale v spojení s tmavo fialovou sa oranžová zrazu zdá oveľa jasnejšia. Pozrite sa na príklad kontrastu hrdzavo oranžovej s tmavou námorníckou modrou a svetlo modrou farbou:

 

 

Ako zladiť svoje oblečenie pomocou farebného diagramu

 

Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko tipov ako si správne vybrať svoje oblečenie:

 

·      Neutrálne farby

Neutrálne farby sú skvelým základom pre každý outfit. Neutrálne farby sú vhodné pre prácu s jasnejšími farbami, ale dokážu veľmi pekne fungovať aj spolu. Miešanie farieb nie je len kontraste neutrálnej a výraznej, ale aj o kombinácii jednotlivých neutrálnych tónov – neutrálne ako hnedá, čierna, námornícka modrá a biela sa za každých okolností dobre kombinujú. 

 

·      Denim ako neutrálna farba

Denim je možné považovať za neutrálnu farbu. Inak povedané, džínsovinu môžeme zmiešať s akoukoľvek inou farbou alebo deninom, a docieliť tak skvelý výsledok. A nezabudnite! Jednotlivé kúsky denimu v spoločnej kombinácii sú vždy tým správnym krokom! Svetlé? Tmavé? Alebo oboje? Výber už necháme na vás.

 

·      Doplnky sú nutnosťou

Záverečným krokom pred odchodom z domu a poslednou kontrolou pred zrkadlom, na ktorý nesmieme zabudnúť sú doplnky. Už dávno neplatí, že sa musí zhodovať opasok s batohom, šiltovka s topánkami. V súčasnosti sú trendy „nezhodujúce sa“ doplnky. Bodka v podobe doplnkov nám poskytujú skvelé miesto na experimentovanie. Nebojte sa ukázať svoju kreativitu!  

 

muži vo farebnom elegantnom oblečení 

 

·      Usporiadajte si šatník podľa farebného diagramu

Zjednodušte si proces výberu oblečenia každé ráno, usporiadaním šatníka podľa farieb. Farebné zladenie vášho šatníka vám uľahčí nájsť presne to, čo hľadáte, a tiež vám pomôže vytvárať nové farebné kombinácie. Uchopte kúsok, ktorý si chcete na seba vziať, a podržte ho vedľa ostatných vecí vo vašom šatníku. Týmto krokom budete môcť vidieť, ktoré skupiny farieb najlepšie fungujú s vašou obľúbenou farbou a vybrať si správne. 

 

ženy v modrom saku a červených šatách

Je len na vás, ktorej farebnej kombinácii dáte prednosť. Pomôžte si farebným diagramom a vykročte zo svojej komfortnej zóny v harmónii farieb. Inšpirujte sa online fashion prehliadkami, módnymi časopismi, desiatkami príspevkov na sociálnych sieťach alebo sa len pozrite von z okna. 

 

© www.sportshouse.sk - Sports House Slovakia s.r.o.