Ako sa starať o svoje oblečenie: Najlepší sprievodca údržbou oblečenia

Posted by admin 29.11.2021 0 Comment(s) Blog,

Všetci veľmi dobre vieme, že módny priemysel zanecháva za sebou veľkú environmentálnu stopu. Od spracovateľských, odpadových a zásobovacích problémov až po zaobchádzanie so zvieratami či zamestnancami. Ako nákupcovia odevov sme neodmysliteľnou súčasťou obchodného reťazca, a aj my môžeme rozhodnúť o tom aký podpis zanechá móda na našej planéte. Našťastie ešte stále môžeme podniknúť rôzne kroky, aby sme prispeli k zlepšeniu situácie. Jednou z kľúčových častí hádanky udržateľnosti našich šatníkov je to, ako sa starať o naše oblečenie, pretože ponechať si ho čo najdlhšie je jednou z najlepších vecí, ktoré môžeme urobiť, aby sme znížili vplyv na náš svet!

 

vešiak s dámskymi bundami a klobúkom

 

Či už máme v našom šatníku oblečenie úplne nové alebo niekoľko sezónne, starostlivosť oň si vyžaduje pochopenie a aj trochu viac času, aby sme našli ten najlepší spôsob údržby. Správnym spôsobom starostlivosti o odevy môžeme predĺžiť ich životnosť a nosiť ich čo najdlhšie. Výhodná rovnica, kde na jednej strane sú naše peňaženky a na druhej ochrana životného prostredia.

 

Zoznámte sa s látkami a materiálmi

 

Poznať látky a materiály, z ktorých sa skladá naše oblečenie je prvým krokom k úspechu. Keďže sa materiály menia a my nachádzame udržateľnejšie spôsoby výroby, oboznámenie sa so štítkom s pokynmi starostlivosti o naše oblečenie a doplnky je kľúčovým východiskovým bodom udržateľnosti nášho oblečenia.

Aby ste mohli nosiť oblečenie, kým nie je skutočne opotrebované, musíme sa oboznámiť s akými tkaninami máme dočinenia a bližšie pochopiť pracie cykly, rôzne varianty pracích prostriedkov a potreby sušenia pre každý odev samostatne.

 

kopa farebných riflí

 

Malý tip od nás

 

Začnite zoskupovať látky do podobných „zväzkov“, aby ste sa o nich mohli efektívne starať. Bavlnu k bavlne, rifľovinu k rifľovine a vlnu k vlne. Takýmto systémom budete mať dobrý prehľad o všetkých materiáloch vo svojom šatníku. Zoskupovanie oblečenia je výhodné nie len pri starostlivosti oň, ale aj pre ľahšiu predstavu možných farebných kombinácií.

 

Správne pracie prostriedky a studený cyklus

 

Na trhu sú na výber desiatky rôznych typov práškov, bielidiel, sprejov a iných chemikálií. Ale aký je ich dlhodobý vplyv na naše oblečenie? Mnohokrát sú agresívne a môžu spôsobiť  opotrebovanie vlákien látky, urýchliť tvorbu dier či napomôcť vyblednutiu farieb. Ak chceme, aby oblečenie vydržalo dlhšie mali by sme používať prostriedky s menším množstvom chemikálií, čomu sa poďakuje aj naše oblečenie, aj životné prostredie. Na pranie môžeme použiť i viaceré domáce prípravky, ktoré si dokážeme vyrobiť sami, a to výlučne s použitím predmetov zo špajze.

Tak ako je dôležitý výber pracích prostriedkov je dôležitá aj teplota vody. Pranie v horúcom cykle spotrebuje o 75 % viac energie ako pranie v studenej vode. Teplota vody tiež súvisí so zmenou farebnosti jednotlivých kúskov a môže zapríčiniť ich zrážanie.

 

Malý tip od nás

 

Prať svoje veci netreba až tak často. Obrovským prispievateľom k opotrebovaniu oblečenia je to, ako často a zbytočne ho perieme. Niektoré kúsky sa dokonca v praním v práčke môžu zničiť, vyblednúť i stratiť svoju štruktúru a tvar. Medzi nich patria napríklad šiltovky, baretky a klobúky, o ktoré je potrebná individuálna starostlivosť.

 

práčka naplnená oblečením

 

Druhá šanca pre naše oblečenie

 

Väčšia nášho oblečenia a doplnkov s nami prežilo veľa chvíľ, nie len jednu sezónu. V našom šatníku sú kúsky, ktoré by mohli rozprávať príbeh za nás. No mnohokrát si vyžadujú opraviť, čo nám umožní byť kreatívni a pozrieť sa na svoje staré oblečenie z nových uhlov. Sem-tam nejaké preplátanie dier alebo lemov je skvelý spôsob, ako udržať svoje obľúbené kúsky stále nažive a vdýchnuť nový život starému.

 

nožnice, krajčírsky meter a niť na úpravu oblečenia

 

Sušenie pomocou sušiaka na bielizeň  

 

Sušenie pomocou stojana na šaty je najlepší spôsob, ako udržať svoje oblečenie svieže a predĺžiť jeho životnosti. Rovnako efektívne je tradičné vešanie na šnúru, ako to poznali už naše staré mamy. Nesmieme zabudnúť zavesiť jemné a farebné oblečenie naruby, aby od slnka nevybledlo.

 

oblečenie povešané na šnúre cez ulicu

 

Uložte si oblečenie správne

 

Všetci poznáme ten pocit, keď otvoríme skriňu a nájdeme na jednej kope tričkakraťasy, legíny s mikinami, športové veci so streetwearovými alebo na nás začnú vypadávať veci. Naše oblečenie, ale potrebuje svoj priestor v šatníku. Ak svojmu oblečeniu poskytnete dobré prevzdušnenie, priestor medzi vešiakmi a zásuvkami, ktoré nie sú vyplnené až po okraj, môžeme tak ľahko zabrániť jeho opotrebovaniu.

 

Malý tip od nás

 

Jedným zo spôsobov ako si správne usporiadať oblečenie je založiť si „kapsulový šatník“ a na konci každej sezóny zbaliť nepotrebné kusy a premiestniť ich na vhodné miesto. Môžete ich tiež vložiť do vrecka s vákuovým uzáverom pre úsporu priestoru.

 

rozhádzaný šatník s oblečením

 

© www.sportshouse.sk - Sports House Slovakia s.r.o.